Filterværket in Vejle

Close to the city and green woods in your backyard! That is the dream that has now come through with those 47 apartments for families built on the plot of the former factory: Filterværket in Vejle.

RUM has developed the strategy for this project in a close collaboration with the client and the authorities at Vejle Municipality. The contribution from RUM counts advisory for the city planning and architectural services such as design, communication and technical drawing as well as quality surveying. Today Filterværket consists of 47 very attractive flats for families placed in separate buildings which step up from the ground floor to the fifth floor.

Close to the city and green woods in your backyard!

Terrace houses in a symbiosis with nature

The buildings are designed as large ’staircases’ which give all users a private terrace and an unspoiled view to the green surroundings. The orientation ensures as much daylight into each dwelling, an at the same time the stepping-down ensure the new construction won´t throw shadows at the nearby housing area.

The buildings are designed as large ’staircases’ which give all users a private terrace and an unspoiled view to the green surroundings.

Natural materials with a long-life

Filterværket is characterized by the primary materials; slate and zinc which are both natural and long-living. These materials were chosen because they patinate with beauty and needs very little maintenance.

From the roof terraces there is a great view, and you can hear the birds and the wind in the trees from the forest that lies behind.